Следвайте Гласове в Някой отново не чете законите и Конституцията на

...
Следвайте Гласове в Някой отново не чете законите и Конституцията на
Коментари Харесай

Гешев за законопроектите на ПП и ДБ за службите: Някой отново не чете законите и Конституцията

Следвайте " Гласове " в 
" Някой още веднъж не чете законите и Конституцията на страната ", това бе сбитият коментар на основния прокурор Иван Гешев за импортираните от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " законопроекти, с които се лишават пълномощията на президента върху назначение шефовете на НСО, ДАНС, ДАР и основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Ръководителят на държавното обвиняване направи това след лекцията, която изнесе през днешния ден пред студенти и преподаватели от УниБИТ.

Отношенията с президента може да са напрегнати, само че имаме институционално почитание, акцентира основният прокурор, който обосновано застъпи тезата за върховенството на закона и разделянето на управляващите като дирек на демокрацията.
Иван Гешев е безапелационен, че тези законопроекти целят органичаване пълномощията на президента, преследват политически цели, разрушават устоите на демокрацията и основават предподставки за репресии.
Така основният прокурор влезе в синхрон с президента Радев, който даде същата оценка за импортираните от Политическа партия и Демократична България законопроекти: " Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с смяната, да упорства за връщане на порочния управнически модел. До наскоро службите за сигурност бяха под директното управление на ръчно ръководство на министър-председателя. Сега оферират да се узакони корупционният комфорт ".

Главният прокурор акцентира, че внасянето на подобен вид законодателство демонстрира, че в политическото пространство у нас стартират да се постановат отречените способи на старите властнически институции.
" Това е рисково за жителите! ", предизвести Гешев
Тези законопроекти са писани от хора, които са отвън Народното събрание и зад тях прозират персонални ползи за преодоляване на властови запас, уверен е основният прокурор.
Без да навлиза в конкретика Гешев даде извънредно ниска оценка на експретното равнище на законодателната активност на Народното събрание.
В нашата нежна народна власт изкушенията са да овладееш пълномощията на една власт, с цел да придобиеш още повече власт, предизвести той.
Политическата интервенция върху правосъдната система води до реппесии, безапелационен е Гешев
На въпрос за опитите за неговото премахване Гешев, попита: " Отстраняването на един човек, промяна ли е?
 

Пред студенти и преподаватели от УниБИТГлавният прокурор Иван Гешев сподели, че правова страна, господство на закона, разделяне на управляващите, народна власт - тези думи, за жалост, в България се възприемат като клишета от огромна част от жителите. Те започнаха да се използват не с схващане какво тъкмо значат, а за реализиране на избрани конюнктурни или политически резултати. Това обаче са съществени правила на демокрацията, стълбове на страната.
Според него демокрацията, изключително в страна като България, е извънредно нежна и доста елементарно може да се пропука. Начинът да не загубим това, което считаме за обещано, е всеки ден да се борим и да поддържаме тези демократични правила. Те крепят основата на нашата страна като част от европейското семейство.
Главният прокурор е на мнение, че върховенството на закона е по-стабилно при някои наши европейски сътрудници, тъй като те са имали доста повече време да развиват, да постановат тези правила. Имаме проблем със спазването на разпоредбите и с работата в екип. В наш интерес е да акцентираме на спазването на разпоредбите, а не да оцеляваме поединично и да просперираме поединично. Как може да живееш добре в страна, в която 90% от хората към теб не се усещат добре и не живеят добре?
Важна е гражданската сила. Няма по какъв начин да реализираме резултатите, които всички желаеме, без да желаеме от страната това, което ни дължи - правова страна, правдивост, сигурност за всички.
 

В България, за жалост, разделянето на управляващите се абсолютизира. Ние имаме заложба да се разделяме, само че това е единствено едната страна на монетата, наречена разделяне на управляващите, другата е взаимоотношението сред тях. Конституционният съд споделя, че не може сред управляващите да има китайски стени, добави Гешев.
Тревожат ме опитите за преодоляване на правосъдната власт под формите на пропагандирани промени. Като правист виждам закони, които се вършат, не с цел да имат избран резултат в полза на жителите и битката с престъпността, а реализиране на някакви краткосрочни политически цели - преодоляване на прокуратурата, промяна на основен прокурор, ръководител на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд. 
Историята е посочила, че политическата интервенция в правосъдната власт, води до репресии, до съдбовен резултат.
 


Източници: epicenter.bg, Facebok.bg
 
 
 
 
02 Дек 20223902 Дек 20226202 Дек 20222902 Дек 2022102902 Дек 20225002 Дек 2022571КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022190819 Ное 2022102229 Ное 202240224 Sep 20223111
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР